Velkommen til 

Kennel Blubby ´s

 Oppdrett av Engelsk Springer Spaniel 

Om rasen Engelsk springer spaniel

(skrevet etter Norsk Spaniel Klubb's raseinformasjon)

 

OPPRINNELSE:

Rasen er en av flere spanielvarianter som har samme opphav. De er tradisjonelt brukt som støtende fuglehunder (tar ikke stand) på de britiske øyer, i tidligere tider for å reise fugl for fangst med nett, senere for å reise fugl og annet småvilt innefor fellingsavstand av skytevåpen. Rasen ble offisielt anekjent i 1902 og fikk sin første standard i den engelske kennelklubben. Den har etter hvert fått et stort bruksområde på flere områder enn jakt, og er i dag en meget populær og utbredt rase, og en populær fmiliehund. Rasen er delt i to hovedgrener, en såkalt "working" variant hvor man kun har avlet på jaktegenskaper og har beveget seg nokså langt bort fra rasestandarden utseendemessig, og en "showvariant" som er den som vise på utstilling, men som likevel har beholdt gode bruksegenskaper hos de fleste individer.

HISTORIE I NORGE:

Det fantes enkelte eksemplarer i Norge før 50-tallet, da det i en periode ble drevet systematisk oppdrett, dog uten at rasen fikk nevneverdig utbredelse. Fra 1980 tok nye oppdrettere over, og rasen skjøt fart og fikk en middels stor utbredelse. De siste ti år har antall nyregistreringer i Norge ligget på 200-300 valper årlig. Rasen er lekevel en av de mest synlige i Norsk Spaniel Klub, med stor deltakelse i ulike aktiviteter som utstilling, mange typer bruksprøver og jakt- og sporprøver. "Working"-varianten er lite utebredt i Norge, og eies først og fremst av dem med spesiell interesse for jakt og jaktprøver, samt av politi og tollvesen.

 

UTBREDELSE:

Som nevnt fødes det ca 200-300 valper i Norge årlig. I våre naboland er det også en stor rase, med 600-800 eksemplaner registrert i Sverige årlig, noe mindre i Finland og Danmark. I hjemlandet Storbritannia er det en av de mest populære rasene, med 10.000-15.000 registreringer årlig. Det byr dermed normalt ikke på noen problem å få tak i en valp av denne rasen.

 

RASETREKK:

Engelsk springer spaniel er en middels stor hund, gjennomsnittig 51-55 cm høy, og vekten kan ligge fra 19-25 kg. Den har velutviklet kropp og kraftfull beinstamme. Det skal være en moderat og sunt bygget hund, stram og muskelsatt og uten overdrivelser. Den skal ha værbestandig og silkeaktig pels av moderat lengde, og med moderat heng. Fargen er leverbrun og hvit, sort og hvit eller en av disse variantene med rødbrune tegninger (tan-farge) på hode, bein og under halen. Denne varianten kalles trefarget. Ingen farge foretrekkes foran andre og det er også uten betydning hva slags tegninger hunden har, om den har mye hvitt, mye sort eller brunt, om den har bliss, krage etc. 

 

TEMPERAMENT:

Rasetypisk: Vennlig, åpen, glad, aktiv og livlig. Har ikke spesielt høyt mot og er ikke en hund for den som trenger en vakthund. Aggressivitet ytterst sjelden, men en del hunder kan bli viltre, og krever en fornuftig hånd i oppdragelsen. Det er en meget sosial hund som liker å være familiens midtpunkt, og som ikke egner seg til å være mye alene. Stort sett meget sosial med andre hunder. Svakhet: En del individer er for veike og forsiktige.

 

SUNNHET: 

Individer som brukes i avl, blir rutinemessig undersøkt for hofteleddsdysplasi (HD) og blir øyenlyst. HD har meget liten utbredelse. Ulike øyensykdommer som glaukom, katarakt og PRA er alle diagnostisert i Norge. Katarakt og PRA har liten utbredelse, glaukom trolig noe større. Ellers er rasen kjent for å ha en svakhet med hudproblem og svakt immunforsvar, så dette er forhold oppdretterne er bedt om å ta hansyn til i sin avl. Se avlsanbefalinger for rasen her.

 

HVEM PASSER RASEN FOR:

Deg som liker å være ute i skog og mark og som vil ha en god turkamerat og et sosialt familiemedlem. Hunden liker å bli brukt og å bruke hodet. Det er dessuten en hund av en viss strørrelse så totalt sett krever den en aktiv eier som har tid. Den er for sterk og kraftig til at barn under ungdomssklealder kan forvantes å kunne håndtere den i bånd. Pelsstellet er moderat, men hunden skal likevel stelles jevnlig og trimmes 5-6 ganger i året, mer om man har ambisjoner om å delta på utstilling.

 

 

 

Link til rasebeskrivelse for Engelsk springer spaniel

Link til Rasespesifikk avlsstrategi (RAS) for Engelsk springer spaniel